Nieuwsbericht

Publicatiedatum: 12-10-2020

Rijksgeld voor Fries project Waddenkust K(l)eigoed

Vanuit de Erfgoed Deal komt 450.000 euro beschikbaar voor het project Waddenkust K(l)eigoed. In dit project wordt erfgoed ingezet voor het in goede banen leiden van de effecten van krimp in de gemeenten Noardeast Fryslân en Waadhoeke.

Vier tot zes leegstaande karakteristieke panden worden verbouwd tot hoogwaardige overnachtingsaccommodaties. De panden blijven zo behouden én ze leveren een bijdrage aan de toeristisch-economische ontwikkeling van het gebied. Deze bijdrage bestaat uit ‘slimme groei’, waarbij ingezet wordt op cultuurtoerisme dat bijdraagt aan leefbaarheid, omgevingskwaliteit en seizoensverlenging.

Waddenkust K(l)eigoed

De financiële bijdrage vanuit de Erfgoed Deal maakt het mogelijk om op korte termijn met de uitvoering van dit project te beginnen. Initiatiefnemer provincie en de samenwerkende gemeenten Noardeast Fryslân en Waadhoeke kiezen hierbij voor een aanpak van onderop. De komende maanden benaderen zij acht dorpen met het verzoek om een plan in te dienen. Een onafhankelijke jury kiest vervolgens welke vier tot zes plannen subsidie krijgen en kunnen worden uitgevoerd. De aanpak krijgt een plek in het programma van de Landschapstriënnale 2023 die langs de Waddenkust zal worden gehouden. Met de provinciale en gemeentelijke bijdragen is er in totaal is voor Waddenkust K(l)eigoed 950.000 euro beschikbaar.

Erfgoed Deal

Waddenkust K(l)eigoed is één van de zes projecten die in deze tweede ronde van de Erfgoed Deal in aanmerking komen voor een financiële bijdrage. In totaal waren er zestien aanvragen. De Erfgoed Deal is op 21 februari 2019 ondertekend door overheden en maatschappelijke organisaties. Vanuit de Erfgoed Deal worden projecten gesteund waarin erfgoed een bijdrage levert aan de grote ruimtelijke opgaven.

(foto: Marcel van Kammen)